Tid til refleksion over ridesporten

Tid til refleksion over ridesporten

3. december 2023 Af Thrine Vester

Så blev det min tur til at berøre det brandvarme emne i ridesporten for tiden, nemlig Operation X udsendelserne. Jeg har tænkt mange tanker siden det blev sendt. Rigtig mange tanker. Derfor har det også taget mig lidt tid at reflektere over hvad jeg egentlig tænker om det hele, og jeg er faktisk stadig i tvivl om hvad jeg skal tænke.

Der er ingen tvivl om, at jeg synes det vi så i udsendelserne var rigtig grimt. Det er ikke ridning, og det er ikke uddannelse af en hest! En hest kan ikke lære noget når den er stresset eller bange. Det burde være allemandsviden. Men det værste var næsten, at ifølge udtalelserne på videoerne, så er det hverdag hos Helgstand Dressage. Og ja jeg frygter desværre at det også kan være sådan andre steder, hvor tingene skal gå for stærkt.

Det vilde vesten på de sociale medier

Jeg synes selvfølgelig, at det er rigtig godt at det her er kommet frem så der kan komme fokus på træningen af hestene. Men jeg må samtidig sige, at jeg også synes at det der p.t. foregår på de sociale medier også er rigtig grimt. For nu at citere Carina Cassøe Krüth, så er det virkelig det vilde vesten på de sociale medier lige nu, hvor alle skyder på alle. Den her sag kan om nogen virkelig få de værste sider frem i mennesker, og det er faktisk slet ikke det vi har brug for lige nu. Vi har ikke brug for at pege fingre, eller ønske død og ødelæggelse over andre mennesker. Jeg har f.eks. set en sympatisk pararytter har fået hadebeskeder på facebook om at hun er dyremishandler. Hvad er det der foregår!? Vi har i stedet brug for at reflektere alvorligt over hvad der skal ske, for at vi kan begynde at forbedre ridesporten og ændre vilkårene for hestene. Det er her fokus skal være!

Kulturændring

Hvis vi skal komme videre herfra, så vi kan beholde ridesporten (bare i en forbedret udgave), så har vi brug for de gode ideer og løsninger til hvordan vi ændrer kulturen. For det er kulturen der i bund og grund er noget galt med. Der findes helt sikkert eksempler på, at træningen af hestene nogle steder ikke er forbedret igennem årene, at man hele tiden gør, som man hele tiden har gjort. Vi kan ikke blive ved med at ride som vi gjorde for 20 år siden. Vi skal hele tiden forbedre os og dygtiggøre os, så træningen af hestene bliver mere på hestens præmisser, med hestens velfærd i fokus. Se f.eks. hvordan tilgangen til tilridning af heste igennem tiden lige så stille har ændret sig i takt med at folk finder andre og (efter min mening, bedre) måder at tilride heste på, hvor hesten er mere mentalt med i sit hoved, hvor det ikke bliver et overgreb at tilride dem. Det har Rock The Pony så fint beskrevet i et andet indlæg herinde, som kan læses her: https://rockthepony.horsejournal.dk/du-skal-ikke-kaste-med-hestesko-naar-du-selv-rider-i-ridehus/

Man behøver f.eks. ikke længere at spænde hesten ind i en stram indspænding og “jagte” den rundt i en longe til den bliver træt, for at kunne tilride den. Det kan faktisk også gøres på andre måder. Og det er lige netop den slags nye løsninger, som man som rytter skal være nysgerrig overfor, for ellers bliver det “sådan har vi altid gjort” mentaliteten..

Hvordan kommer vi så videre herfra?

Det kan være svært at gennemskue lige nu midt i “krigen” på de sociale medier, hvordan vi egentlig skal komme videre herfra. Det bliver desværre en lidt sort-hvid mentalitet, hvor folk står på hver sin yderpol og vil have ret i sine egne meninger/holdninger. Men spørger du mig, så er alt ikke enten sort eller hvidt. Der er rigtig mange gråzoner herimellem, og det er nok her i gråzonerne at vi skal finde en løsning på hvordan vi kommer videre.

Der er mange som er kommet med gode forslag allerede. Jeg synes f.eks. også selv, at vi skal begynde at se rigtig meget på reglementerne og bedømmelserne. Ift. reglementerne, så synes jeg man skal få kigget på at, at kandar, sporer, pisk og f.eks. næsebånd altid skal være valgfrit om man vil bruge. Det skal ikke være noget man skal være tvunget til at bruge, hvis man rider et bestemt niveau. Har man lyst til at ride så “naturel” som muligt, så fred være med det! Dernæst synes jeg også man skal se på hvad der er tilladt at bruge af diverse bid og hjælpetøjler. Hjælpetøjler skal f.eks. ikke erstatte god grundridning.

Dernæst synes jeg også, at man skal se bedømmelserne rigtig godt efter i sømmene. Hvis vi skal hård, presset og forceret ridning til livs, så skal vi også gøre det attraktivt at ride mere på hestens præmisser og i hestens tempo. Det skal ikke være attraktivt at springe trin over i uddannelsesskalaen ved at bruge f.eks. glidetøjler og hård, stressende ridning fordi hestene partout SKAL være klar i en bestemt alder til f.eks. championater eller Grand Prix som 8 års. Her skal dommerne være skarpe og ikke belønne forceret ridning. Og hvordan gør man så det? Det kræver vel at der kommer fokus på hvordan en hest naturligt går på hvert sit alderstrin, og at en f.eks. 4 års ikke skal presses op i nakken for at få de spjættende forben frem. Måske kunne man ligefrem se på hvornår det egentlig er realistisk at championaterne skal afholdes, og kunne man udsætte dem 1 år for hver aldersklasse, for at hestene ikke presses unødigt? Realistisk set burde vi også kigge på hvor tidligt hingstene skal igang.

Tid er penge?

Det er helt sikkert et ømt emne jeg berører her, det med hvor tidligt hestene skal/bør sættes igang. For tid er som bekendt penge. Jo før hestene kommer igang, jo før de kan sælges og være penge værd.. I enkelte avlsforbund er man f.eks. begyndt at se lidt på hvornår hingstekåringerne afholdes. I Oldenburger Verband har man skubbet hingstekåringen fra efteråret hvor de unge hingste er 2,5 år til januar måned hvor de “fylder” 3 år. I DV har man også lavet ændringer, nu skal hestene ikke gå 10 dages test mere i marts måned efter hingstekåringen hvor de er 3 år, og springhingstene skal ikke gå 35 dages test mere i efteråret hvor de er 3 år. De skal i stedet vente og vises frem under rytter til hingstekåringen i det år de fylder 4. Det synes jeg også sagtens man kunne gøre gældende for dressurhingstene også.

Det er jo i realiteten gode ændringer DV og Oldenburger Verband har lavet, fremfor mange af de andre forbund i udlandet hvor de har fastholdt kåringen af 2,5 års hingstene. Selvom det er gode ændringer, så er det måske ikke helt godt nok? Og det samme med championaterne, og Grand Prix for de meget unge heste. Så kommer vi tilbage til, at bedømmelserne skal justeres, så det er korrekt aldermæssig ridning der bedømmes bedst, og ikke kun det der ser mest imponerende ud.

Se fremad

Der er godt nok sket meget de sidste par uger, og det har været svært at følge med. Specielt i de mange grimme kommentarspor på diverse opslag. Jeg håber, at folk vil begynde at bruge mere tid på konstruktive løsningsforslag, fremfor lynchning. Jeg synes det er enormt trættende, at man ikke kan læse en eneste nyhed på facebook uden at den er spammet med kommentarer der ikke vedrører opslaget. F.eks. kan man ikke gå ind og læse en nyhed om auktion på Blue Hors, uden at den bliver spammet med kommentarer Helgstrand, eller DV og deres håndtering af sagen. Når nogle stiller spørgsmålstegn til disse spamkommentarer, så får de svaret at DV ikke svarer dem, så derfor bliver de ved med at spamme kommentarsporene. Jamen helt ærligt, tror folk selv at diverse forbund sidder og læser kommentarspor på facebook? Vær nu en lille smule realistisk. Vil man have svar på sine spørgsmål eller stille nogen til ansvar for noget, så er det nok bedst at henvende sig til forbundene selv, enten pr. mail eller telefon.

Det er jo super godt, at udsendelsen fra Operation X har givet udslag i konsekvenser fra både DRF og DRIF. Vi kan jo også se, at Helgstrand i hvert fald giver udtryk for at de er villige til at lave nogle ændringer. F.eks. nyheden om at de sætter kamera op, og at de er åbne overfor uanmeldte besøg. Der er også mange der efterspørger konsekvenser overfor Helgstrand fra DV’s side. Her er jeg selv meget i tvivl om hvad jeg skal tænke om dette. På den ene side synes jeg også, at det skal have nogle konsekvenser, men på den anden side kan jeg også godt forstå at netop DV står i en virkelig svær situation. Hvis vi ser det fra deres side af, så er et tænkt eksempel som f.eks. at udelukke Helgstrand helt fra hingstekåringen, noget som vil få store konsekvenser for hele hingstekåringen. En hingstekåring uden både Helgstrand og Blue Hors, er der så overhovedet grundlag for at afholde en hingstekåring, for hvor mange hingste kommer der så?

Som altid i diskussioner er det godt at have sin meninger og holdninger, jeg synes bare man skal huske på at ikke alt er sort eller hvidt. Lad os være konstruktive og bruge den her situation til alle sammen at reflektere over hvordan vi holder hest og hvordan vi træner dem. Lad os alle sammen blive bedre for hestenes skyld.