Nyt år – Nyt reglement

Nyt år – Nyt reglement

9. december 2023 Af Thrine Vester

Med et snarligt nyt år, er det også ved at være tid til et nyt reglement. Eller det vil sige det gamle reglement som vi kender det, bare med flere ændringer. Set i lyset af hele hestevelfærdsdebatten, er det nok meget godt med nogle ændringer til reglementet. Jeg har kigget lidt af de vigtigste ændringer igennem, og som altid er der gode og mindre gode ændringer tilføjet. Jeg vil her kort ridse nogle af ændringerne op, og hvad min personlige holdning til dem er.

Forbedret velfærd

Nogle af de gode ændringer, som jeg synes at DRF har lavet, er bl.a. at 4 års heste først må konkurrere efter 1. juli i det år de fylder 4. Det vil jo så også få den konsekvens, at flere championatsklasser for 4 års der typisk går i maj og juni måned må rykkes, og da der ofte ikke er så mange stævner i sommerferieperioden, kan man håbe at championatskvalifikationerne kommer til at ligge primært fra august og fremefter. Det synes jeg personligt er rigtig godt, og vil give de unge heste bedre tid til at blive klar fysisk og mentalt.

Derudover har man lavet om på antallet af klasser en hest må starte på en uge. Hvor man maksimalt måtte starte syv gange på 7 kalenderdage, må man fra 1. januar nu kun starte 6 gange på 7 kalenderdage.

Fra 1. januar må der også kun være konkurrenceaktivitet fra kl. 7.30 morgen til 22.00 aften, hvilket er et kærkomment tiltag for både ryttere, officials og ikke mindst hestene. Det siger sig selv at tætproppede stævner er hårdt for alle deltagende.

Ændring i brug af hjælpemidler

Et af de steder hvor jeg især synes, at DRF skulle sætte ind, er brugen af hjælpemidler. Hvis vi skal forsøge at ændre lidt på ridekulturen, kræver det ændringer her. Heldigvis har man helt oppe i FEI’s regi valgt at gøre sporer valgfrit. Enormt godt initiativ! Så mangler vi bare at det samme kommer til at gælde for kandaren, men den er åbenbart svær for at FEI at undvære.. De synes i hvert fald ikke endnu at den skal være valgfri. Man kan jo håbe på, at der på et tidspunkt kommer så meget pres på, at de vælger at ændre det med tiden.

Nu har DRF så også valgt at glidetøjler ikke længere må bruges til – hold nu fast, D-stævner i springning! Ja altså ideen er jo god nok, jeg synes heller ikke at glidetøjler hører sig til på en opvarmningsbane, uanset niveau. Men altså hvis man går ud og ser springning til D-stævner, så ser man ikke ret mange glidetøjler, hvis man da overhovedet ser nogen. Tag i stedet til C- og B-stævner, så vrimler det med glidetøjler på opvarmningsbanen. Men DRF tænker måske at bare rytterne erfaringsmæssigt er i stand til at ride højere klasser, at så er det okay at ride med glidertøjler når de varmer op? Man kunne også vende den om og sige, at når rytterne niveaumæssigt er bedre, burde glidetøjlen så være nødvendig at varme op med?

Lidt mere velfærd nu vi er igang

I det hele taget er mange af ændringerne i det nye reglement lavet for at tilgodese hestevelfærden, og det er jo meget godt. F.eks. så udgår rytteren ved 2. ulydighed (f.eks. refusering, volter osv.) ved springning ved sværhedsgrad 3 og højere, da man forventer at ekvipager som rider dette niveau er forberedte på opgaven. Samtidig udgår ekvipagen ved mere end 20 fejl på banen, da man ikke anser det for nogen værdi at ride videre i en klasse med det antal fejl, og derved skåner man hesten for flere spring. Endnu en god idé. I dressur har man valgt at sværhedsgraden man rider, skal afgøre om man må ride én eller to klasser på en dag. Højst sandsynligt for at skåne hesten der går de sværere klasser.

Ændring til størst diskussion

Den ændring som har fået flest kommentarspor på sociale medier til at gløde, har været ændringen som skal adskille amatørrytterne fra de professionelle til stævner og OUT-reglerne.

De nye OUT-regler betyder, at det fremadrettet ikke er antal og type af placeringer, der er afgørende for, hvorvidt en ekvipage er udelukket fra at starte et bestemt program eller sværhedsgrad. Ændringen er foretaget for at undgå udelukkelser af ekvipager, som opnår placering med lavere procenter, fordi der ved et givent stævne har været få startende. Fremadrettet er det ekvipagens opnåede procenter, som er afgørende for, hvornår de udelukkes. De nye OUT-regler betyder altså, at har ekvipagen opnået 5 x min. 68 % i en pågældende klasse eller højere, udelukkes de.

Ved C-stævner skal der fremover afvikles en A- og B-afdeling af alle klasse i sværhedsgrad 1-5 (også procentklasser). Det er rytterens resultater i kvalifikationsperioden, der afgør hvilken afdeling man skal melde i.

Afdeling A er kun åben for ryttere, der i løbet af kvalifikationsperioden ikke har opnået tre resultater med mere end 68 % i samme eller højere programmer.

Afdeling B er åben for alle. Ryttere i DRF’s bruttotrupper for heste samt eksaminerede beridere skal altid melde i afdeling B.

Så hvis man som amatørrytter f.eks. har en erfaren/god hest, som man opnår over 68 % de 3 gange, så skal man, selv når man kommer med en ikke erfaren eller “dårligere” hest altså melde i B-afdelingen, hvor man vil komme til at ride mod de professionelle. Ændringen her er egentlig både god og dårlig. God fordi det vil give bedre plads til dem som ikke altid rider de høje procenter, og dårlig fordi det hurtigt kan låse en rytter i en for dem måske lidt forkert afdeling. Fordi de f.eks. ikke er professionelle. Man kunne måske godt have sat procenten op til 70 %, eller have defineret en professionel rytter bedre, og så have delt klasserne på en anden måde.

Fra 2024 må der heller ikke længere udskrives klasser over sværhedsgrad 2 til D-stævner i spring og dressur. Det er nok den reglementsændring, som jeg er allermest imod. Jeg selv har nydt godt af muligheden for at øve mig i MB på min ene hest, da vi er ret urutinerede på dette niveau endnu. Så har det været mere tillokkende at øve os til et D-stævne, før vi kaster os ud i at blive “slagtet” (Altså ikke på den måde, men tænker I ved hvad jeg mener 😉 ) til et C-stævne. Det kan også være at økonomien mere er til at ride de lidt billigere D-stævner, men det valg får man så ikke længere. Nu må man punge de ekstra penge ud, tage til takke med en måske bundplacering, eller blive hjemme.

Hvad tænker I om de nye regler? Hot eller not? 🙂