“Hestekrigen” i Skals – eller bare krigen?

“Hestekrigen” i Skals – eller bare krigen?

14. februar 2024 Af Thrine Vester

Dette indlæg skal handle om sidste års helt store sag indenfor hesteverden. Jeg var spændt på at se udsendelserne om Viegård Stutteri, der var programsat til denne uge. Jeg fulgte også med i medierne og på facebook, mens hele sagen var på sit højeste sidste år. Selvom det var en sag der også berørte mig meget, ligesom så mange andre var berørt af den, så deltog jeg dog ikke i nogen demonstrationer på stedet. Egentlig havde jeg lyst til at bakke op om demonstrationerne, men når man har travlt og samtidig arbejder i en del weekender, hvor det foregik, så blev det ikke lige til noget. Som tiden skred frem og demonstrationerne blev mere og mere voldelige, så forsvandt lysten også til at deltage.

Krig på programmet

Det var da også hovedsageligt volden, som DR’s journalist satte størst fokus på i programmerne. Der var også meget vold at tage fokus på, må man sige. Faktisk så meget, at jeg desværre synes, at det i programmet tog fokus væk fra det som det hele handlede om – nemlig hestene, og hvordan det hele kunne gå så galt. Det synes jeg er en skam, at der ikke var mere fokus på. Selvfølgelig er det nok lidt det man kan forvente af journalister, at de laver et program der er sensationsskabende og dramatisk, og det var da også helt ude i hampen, meget af det der foregik derude.

Jeg kunne have ønsket mig, at de gik mere til bunds i sagen, og måske granskede lidt i hvordan det hele har kunnet komme så vidt, altså med John Byrialsens hestehold, og hvorfor det ikke er blevet stoppet meget før.

Selvfølgelig er der stadig mange ubekendte faktorer i sagen, indtil anklagemyndigheden har gjort sit, men det kunne have været meget mere interessant at følge sagen lidt mere til bunds, i stedet for 2 programmer der viser mange af de samme voldscener.

John tager bladet fra munden

Så skete der jo også pludselig det i ugens løb, at John endelig fik lyst til at udtale sig til medierne. Man kan jo spørge sig selv, hvorfor lige nu? Det kan virke lidt mærkeligt, at han først har lyst til at forsvare sig nu, hvor konkursen er en realitet og mange af hestene allerede er solgt. Måske det er et forsøg på bare at opretholde bare en ganske lille snert af respekt for ham, eller for at vise en lille smule form for ydmyghed? Jeg ved det ikke, men det stod ret klart for mig med de ting han sagde, at han ikke kan se problemet, eller ikke vil indse det. Han forsøger jo selvfølgelig at bortforklare en masse, og at neglicere hvor slemt det har været. Men udover det så var det ret tankevækkende, da han siger at han er så god til at håndtere heste og er kendt for det, og mener at hvis man er god til at håndtere heste, at så er man ikke i stand til at behandle dem dårligt. I det her tilfælde tænker jeg da, at det er to ret forskellige ting. Èn ting er at være en god hestemand, at have forstand på at håndtere heste osv., men at sætte det i sammenligning med, at så kan der heller ikke sættes en finger på ens måde at holde heste på, er noget helt andet. Det kan vi jo specielt se i det her tilfælde. Der har ikke været økonomi til det. Det er blevet alt alt for stort for ham, alt for mange heste at fodre og passe i forhold til hvor mange penge der har været til rådighed. Det skulle han jo have indset på et langt tidligere tidspunkt, at det var på tide at skalere ned. Det skete jo så desværre ikke, før andre besluttede det for ham.

Hvad synes I om programmerne? Var de for jer fyldestgørende?